.

people in black

Thursday, August 19, 2010

cut your nails please

alhamdulliah. kenyang aku lepas bukak puase tadi. huhu. arinie aku just beli nasi lemak and cempedak goreng kat bazar kolej tadi. tak tahu nak makan ape lor. asyik makan benda yang sama jer tiap2 hari. tapi tak ape. aku masih bersyukur! daripada tak ade makanan langsung lagi teruk kan. huhu.
then, melihatkan kuku2 aku yang kelihatan panjang, ape lagi. potong lah. haha. ingat yer semua, hygiene is important! hihi. kat sini aku nak share serba sikit info pasal kuku nie. benda nie nampak jer macam remeh. tapi kalau kita tahu serba sikit info pasal kuku nie, kan lagi baek. :)

SABTU >>> nescaya keluar dari tubuhnya ubat dan masuk penyakit
AHAD >>> nescaya keluar kekayaan dan masuk kemiskinan
ISNIN >>> nescaya keluar penyakit gila dan masuk sihat
SELASA >>> nescaya keluar sihat dan masuk penyakit
RABU >>> nescaya keluar was-was dan masuk kepapaan
KHAMIS >>> nescaya keluar penyakit dan masuk penawar
JUMAAT >>> nescaya keluar dosa dan masuk pahala
so, adalah lebih elok kalau kita memotong kuku pada hari isnin, khamis dan jumaat. dapat pahala. :)

jom ramai2 kita practise cara nak potong kuku ikut sunnah Rasulullah.

ingat, kuku mesti lah kena jage and potong kalau dah panjang yer. takut membiak pula bacteria2 and segala jenis kotoran yang melekat kat jari kita. peace!

2 comments:

Asfarina =) said...

nice2! de org tuh x terima bile ckp susunan nak potong kuku tuh..haha tq k.sadiq! :)

miss sadiq! said...

laen orang laen cara dowg..
tu ler pasal.. heee~ :)